Een gasketel is een verwarmingsketel (cv-ketel) die werkt op aardgas. De brander in de ketel verwarmt je cv-water dat op haar beurt de radiatoren of de vloerverwarming opwarmt.

Gasketels heb je in verschillende maten, vormen en vermogens. Zo kun je kiezen uit een vloerketel (staande ketel) of een wandketel.

Wat is een condensatieketel?Een condensatieketel haalt een hoger rendement dan een conventionele gasketel. Dat komt omdat die eerste de rookgassen in de warmtewisselaar gaat condenseren, zodat de warmte kan worden gerecupereerd. In een conventionele ketel gaan die gassen verloren. Een condensatieketel haalt een rendement van 110 procent, tegenover 92 procent voor een conventionele ketel.

Hoe werkt een condensatieketel?

Bij de verbranding van gas of stookolie voor je warmwatervoorziening of centrale verwarming ontstaan er gassen. Bij een conventionele ketel gaan die gassen, onder andere waterdamp, langs de schouw naar buiten. Een condensatieketel laat die waterdampen condenseren door afkoeling in een warmtewisselaar, waar ook het retourwater van de radiatoren of vloerverwarming door stroomt. De waterdamp die in de rookgassen aanwezig is, gaat condenseren en neerslaan in de warmtewisselaar. De gerecupereerde warmte kan op haar beurt het water van de radiatoren verwarmen.